Follower Nazterjah

11 Mac 2011

Home » » Awas!! Perompak Jalanan

Awas!! Perompak Jalanan


KUALA LUMPUR - Taktik licik 11 lelaki yang giat melakukan kegiatan menyamun kereta mewah dengan cara melanggar belakang kereta di kawasan sunyi tumpas apabila polis menahan anggota-anggota sindiket itu dan merampas lapan buah kereta mewah bernilai RM1 juta.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin berkata, kesemua lelaki berumur 20 hingga 35 tahun itu ditahan sejak dua minggu lalu yang dipercayai terbabit dalam lebih 10 kes samun kereta mewah di lebuh raya di sekitar Lembah Klang sejak awal tahun ini.

Salah seorang daripada 11 suspek itu merupakan ketua sindiket itu. Ketua sindiket itu merupakan bekas tahanan Simpang Renggam, Johor.

"Antara kereta mewah yang berjaya dirampas ialah Toyota Alphard, BMW, Mitsubishi Airtrek, Honda Civic dan Toyota Altis.

"Modus operandi kumpulan ini adalah dengan sengaja melanggar kereta mangsa di kawasan sunyi sebelum melarikan kereta serta barangan berharga mereka. Mangsa pula akan ditinggalkan di tepi jalan," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Daripada tangkapan itu, menurut beliau, polis turut menjumpai parang, kayu dan pistol yang mungkin digunakan suspek sebagai senjata untuk mengugut mangsa.

Tiada ulasan:

var linkwithin_site_id = 280750; Related Posts with Thumbnails